Spaghetti Carbonara Mushroom Berkrim




Bahan-bahan

1/2 bungkus spaghetti (boleh di gantikan dengan pasta lain)
Sedikit isi ayam atau daging ( guna yang kisar punya)
bawang putih (cincang)
bawang merah (cincang)
mushroom butang (dihiris)
1/2 cawan susu segar
Sedikit daun parsley
Garam secukup rasa
lada sulah.


Cara-cara

macam biasa laa spaghetti di rebus. (letak sedikit margerin@minyak untuk elak dia melekat). Toskan dan asingkan.
tumiskan bawang putih dan merah tadi. dah naik masak masukkan daging kisar tadi. sampai ia masak .
masukkan sos carbonara kacau bersama-sama dengan daging tadi.
masukkan mushroom tadi dah gaul hingga sebati.
nampak dah pekat sikit masukkan susu segar tadi sediki demi sedikit sampai ia berkrim.
letakkan garam sedikit dan lada sulah untuk perasanya,
untuk hiasan letak daun parsley di atas sos tuu tadi bila dihidangkan.

(kuah dia kalau xnak buat boleh guna 1 tin sos carbonara Prego) CHICKEN MUSHROOM SOUP


Bahan-bahan

 1/2 biji bawang besar-potong dadu
2 biji bawang putih-cincang halus @ parut
250ml susu segar (boleh juga guna cream utk lbh creamy)
750ml air atau lebih.
1/2 mangkuk isi ayam potong dadu secukupnye
1-2 ketul kiub pati ayam
1 tin kecil cendawan butang - hiris nipis@cincang
2 sudu besar butter
1-2 sudu besar tepung gandum
1 sudu teh serbuk lada itam
1 sudu teh daun parsley kering
sedikit oregano & 1-2 helai daun bay (guna yg kering jer)
garam sedikit
perisa
parmesan cheese atau sliced cheese-optional


Cara-cara

Panaskan butter kemudian tumis bawang besar & bawang putih bg layu sikit kemudian taruh cendawan serta isi ayam. tumis sekejap pastu masukkan tepung dan kacau cepat. Masukkan susu dan air serta kacau supaya tidak bergentel. Akhir sekali masukkan bahan2 lain .. kacau tanpa henti hingga cheese mencair dan sup menggelegak. siap dan boleh la dihidangkan bersama garlic bread,pasta atau lain2 pilihan.See More




11 comments:

  1. You make me wanna cook this for my lunch today!... drooling...

    ReplyDelete
  2. Entry yang menarik dan Macam senang je...lepas ni blh lah cuba sebab saya x pernah lg buat spaghetti carbonara.thanks kongsi resepi.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Nk cuba sekarang! Tqvm for sharing the recipe!

    ReplyDelete
  5. Nk cuba sekarang! Tqvm for sharing the recipe!

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. Nak cuba la resepi ni.. First time nk masak carbonara ni..

    ReplyDelete