Kari Kapitan Nyonya



Bahan-bahan:
500 g sotong besar, dibersihkan.
300 ml santan segar.
1 biji bawang besar, didadu.
1 camca besar gula ( letak 1/2 je).
2 1/2 camca besar jus limau kasturi.
1 biji timun ( tambah sendiri).
1 tangkai daun pudina.
Garam secukup rasa.
 

Bahan-bahan Kisar Halus:
 

4 tangkai cili kering, kerat, rendam dalam air panas dan toskan.
8 biji cili merah.
3 ulas bawang putih.
3 biji buah keras.
1 inci kunyit hidup.
3/4 inci lengkuas.
2 batang serai, hiris halus.
1 inci belacan
 

Cara-cara penyediaan:
 

1. Sotong tadi dilap kering dan goreng selama 30 saat hingga bertukar warna kemerahan, angkat dan toskan. Timun dikupas kulitnya, kerat 3 dan belah 6 untuk setiap keratan. Ketepikan.
2. Dalam periuk, panaskan minyak, tumis bawang besar hingga layu, masukkan bahan2 kisar halus dan tumis hingga terbit minyak, gunakan api sederhana. Masukkan sotong, gaul rata dan tuang sedikit air (anggaran 2 cawan). Kacau dan biar mendidih.
3. Masukkan santan, gula dan garam secukup rasa. Bila mendidih, tambah timun dan masak hingga timun lembut sedikit. Akhir sekali masukkan jus limau kasaturi. Kacau dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan dengan menabur daun pudina tadi.See More

No comments:

Post a Comment