Risotto Udang Berlada Hitam



Bahan-bahan:

8 ekor udang galah
½ cawan mentega
1 batang lobak merah
1 biji bawang india
3-4 ulas bawang putih
1 biji cendawan portabello
2 sudu kecil krim
3-4 sudu lada hitam
½ cawan beras arborio
½ sudu keju parmesan


Cara-cara penyediaan:

1. Tumis bawang besar, bawang putih dan lobak merah. Masukkan kepala udang dan kulit udang.
2. Goreng dan masukkan air. Renehkan dan perasakan dengan lada hitam dan garam.
3. Tumis sedikit bawang merah dan bawang putih bersama mentega. Masukkan beras dan masak bersama stok udang yang ditapis. Apabila kering tambahkan air hingga beras masak.
4. Tambahkan sedikit krim, apabila beras masak, perasakan dengan garam dan lada hitam.
5. Cairkan mentega dan pan fry udang bersama dengan sedikit bawang.
6. Cairkan mentega dan tumiskan bawang bersama cendawan yang dihiris nipis sehingga layu. Perasakan dengan garam dan lada hitam.
7. Hiaskan dengan keju parmesan yang disagat.


No comments:

Post a Comment